Vier routes, vier thema's, één concept
Hoewel molens de rode draad vormen door alle routes, heeft elke tocht zijn eigen unieke invalshoek en thema:
Waterroute (40 km) in Heerde wordt begeleid door Patricia Jobse, lokale ondernemer en eigenaar van een eetwinkel in de Watermolen van Volkers. Zij neemt fietsers mee langs de mooiste plekjes in de waterrijke omgeving van Heerde, van de Hoogwatergeul tot historische molens langs de IJssel. De route voert door bossen, langs de rivier en vele dijken, met onderweg mogelijkheden om streekproducten te proeven.
Broodroute (56 km) door Elburg, Hattem en Oldebroek heeft als gids molenaar Wim, werkzaam op molen de Hoop in Oldebroek. De route leidt langs aanwezige en verdwenen molens, akkervelden, lokale bakkerijen en het Nederlands Bakkerijmuseum. Met behulp van augmented reality kunnen bezoekers op sommige locaties verdwenen molens virtueel terugplaatsen in het landschap.
Sprengenroute (51 km) in Epe en Vaassen wordt verteld door Ramon Kroes, die op 22-jarige leeftijd een van de jongste molenaars van Nederland is. Hij vertelt persoonlijk hoe hij vanaf zijn twaalfde bij de molen begon te helpen en neemt fietsers mee langs de karakteristieke sprengen en beken van de oostelijke Veluwe.
Bierroute (49km) in Twello en Voorst heeft als gids Janine, die bezoekers meeneemt langs de vijf historische korenmolens van de gemeente Voorst, lokale brouwerijen en boerderijen met streekproducten. Deze route vertelt het verhaal hoe oude molens een nieuwe rol vinden in de opkomende lokale voedsel- en biercultuur.
"In elke route gidst een echte Veluwse 'local' je langs aaibare molens, boerderijwinkels en fotogenieke plekken," vertelt Jeths. "Via je telefoon krijg je de verhalen te horen op de plek waar je bent gestopt, en onderweg kun je tijdens openingstijden op diverse plekken de streekproducten proeven waarover wordt verteld."